Saturday, January 23, 2010

KUASA DI TANGAN RAKYAT

Kuasa mengubah pemerintah adalah terletak di tangan rakyat "people power'. Walau bagaimanapun bkan mudah untuk mengubah pemimpin dan kepimpinan apatah lagi mengubah pemerintahan atau kerajaan.
Dalam PRU akan datang, tidak akan berlaku perubahan besar sama ada dalam calon-calon yang akan dijangka bertanding mahupun parti yang akan menyertai dalam PRU khususnya di Sabah. BN dan UMNO Sabah begitu kukuh dan selesa untuk menyapu bersih kesemua kerusi dewan undangan negeri ataupun kerusi parlimen.
Sipitang? Saya tidak menjangkan Datuk Sapawi Ahmad akan disingkirkan daripada kerusi P178 dengan mengambil kira kedudukan beliau yang begitu kukuh dalam UMNO Sabah. Sungguhpun beliau telah menjadi ADUN selama tiga penggal dan parlimen satu penggal, tetapi dijangka beliau akan terus duduk di kerusi itu dengan selesa.
Mungkin ada yang mempersoalkan sumbangan beliau sebagai ADUN dan MP. Saya tidak mempersoalkan apa sumbangan beliau sama ada sebagai ADUN mahupun MP. Setelah berkuasa untuk tempoh begitu lama, pasti ada sekelumit sumbangan kalau tidak pun sebesar gunung, itu adalah pasti. Cuma mungkin kalau terlalu lama berkuasa rakyat mahukan perubahan, rakyat mahukan suasana baru dan orang baru berkuasa dan mengemudi Sipitang.
Dalam situasi ini, siapa bakal KB UMNO P178 bakal ADUN dan Bakal MP dan parti mana dapat mencabar UMNO dan BN? Jawabnya mungkin tidak susah meramal, memang tidak ada potensi sama ada individu dan parti yang berupaya mencabar UMNO dan BN di Sabah. Itu adalah kenyataan.
Umumnya kita semua membenci rasuah, termasuk rasuah politik, tetapi dalam realitinya ,kita dan semua pengundi adalah pengamal serta peminta dan pemberi rasuah. Ini telah menjadi amalan yang telah sebati dalam politik serta tidak boleh dibendung dalam politik di Malaysia. Jadi bagaimana kita boleh mengubah calon, apatah lagi parti dan kerajaan. Jadi bagaimana membuang Datuk Sapawi, UMNO dan BN? Itu realiti.
Memang ramai yang tidak bersetuju dengan UMNO dan BN termasuk terhadap Datuk Sapawi hatta Datuk Dr Yusop Yacob sewaktu menjadi MP sebelum PRU 12 lalu. Tetapi dalam keadaan membenci pemimpin, melawan kepimpinan beliau, ramai yang berlandaskan kepada soal peribadi akibat tidak berpuas hati disebabkan oleh sesuatu perkara yang tidak diperolehi atau dipenuhi oleh pemimpin berkenaan. Jika ini alasan kita membenci pemimpin, itu bukan politik sebaliknya adalah 'PERSONAL VANDETTA"
Oleh itu kita perlu berlapang dada dan berfikiran waras! Saya masih tidak nampak siapa calon yang boleh mencabar UMNO/BN dan DSA di P178 Sipitang selagi pengundi adalah peminta rasuah paling DAHSYAT dalam politik!

Wednesday, January 20, 2010

TIGA KAUM AKAN MAJU DI SIPITANG

Sipitang seperti juga daerah lain adalah sebuah daerah yang mempunyai komposisi pelbagai etnik seperti Kedayan, Brunei, Murut, Lundayeh, Lunbawang, Murut Tagal, Kadazan/Dusun, Bisaya dan kaum Cina. Sebagai tambahan etnik berkenaan ditambah lagi dengan tiga etnik pendatang lain iaitu Jawa dan Bugis dari Indonesia dan Suluk/Bajau dari Filipina.
Sejarah kedatangan tiga etnik ini mempunyai sebab tersendiri, dan kini tiga etnik ini telah menjadi sebahagian daripada senario sosio ekonomi dan politik di Sabah. Sebagai contoh, keturunan kaum Jawa telah menguasai politik di Sipitang bersama-sama dengan kaum Bugis dan kaum Suluk/Bajau dari Filipina.
Jangan terkejut jika suatu hari nanti, suku Kedayan dan Brunei akan terpinggir dari senario politik dan ekonomi termasuk pendidikan dan hala tuju dan ketuanan di Sipitang akan mengukuh dikuasai oleh kaum ini.
Secara beransur-ansur mereka mengukuh bermula daripada menapak beberapa belas tahun lalu, kini mereka menguasai ekonomi di pelbagai bidang, termasuk pendidikan dan perkhidmatan awam.
Satu lagi kaum yang sedang menuju dan akan menempa kejayaan dalam pelbagai bidang adalah kaum Lundayeh. Mereka telah bangkit daripada kesusahan masa lampau dan anak-anak mereka kini telah mengorak langkah kedepan dan mencatatkan kejayaan dalam pendidikan dan peperiksaan sejak beberapa tahun lalu.
Bagi keum Kedayan dan Brunei, mereka masih lagi terkial-kial menuju arah dan mata mereka masih lagi ibarat anak kucing yang baru lahir tertutup rapat. Oleh itu bangsa lain telah jauh berlari mereka masih lagi menutup mata, jadi bila mereka akan sama-sama berlari seiring dalam kemajuan?
Para pemimpin Kedayan dalam UMNO adalah kalangan yang tidak ada pendidikan, dan sangat tidak boleh diharap, sering dipergunakan untuk keuntungan orang lain. jadi apa akan jadi kepada bangsa Kedayan khususnya?

Monday, January 18, 2010

POLITIK,SAINS POLITIK DAN FALSAFAH POLITIK

Terima kasih kepada para pengunjung blog ini khususnya keatas komen-komen yang dilontarkan, sama ada komen yang menyokong atau menyanggah tulisan saya, mengenai politik tempatan khususnya politik orang Kedayan di P178 Sipitang. Ada juga yang mengkritik masyarakat Kedayan, pemimpin pilitik di P178 dan tidak kurang juga yang menghentam saya sebagai 'whistle blower' mengenai politik masyarakat Kedayan.
Mungkin saya hanya berpolitik secara tidak langsung, oleh itu saya beranalogi antara pemandu bas dengan penumpang bas. Pemandu bas akan membawa bas dan penumpangnya, tetapi tidak boleh banyak bercakap, kerana jika banyak bercakap nescaya bas akan masuk ke gaung, sebaliknya sebagai penumpang, saya boleh memerhati dan memberi teguran kepada pemandu bas jika dia berkelakuan kurang elok semasa memandu bas. Oleh sebab itu saya tidak melibatkan diri dalam politik kepartian tetapi menyokong dan mendokong politik yang berpaksi kepada kesejagatan dan kesejahteraan manusia, kerana saya berpegang kepada falsafah dan sains politik, terutama sekali yang bersangkutan dengan masyarakat ini!
Mungkin ramai yang kenal dengan politik, tetapi tidak mengkaji, membaca dan mengetahui apa itu politik, sains politik dan falsafah politik, malah pengamal politik atau politikus sendiri tidak pernah mahu membaca dan memahami apa lagi mengaplikasi falsafah politik yang positif.
Mungkin juga ada kalangan ahli politik termasuk yang berkuasa tidak dapat membezakan apa dia politik, sains politik dan falsafah politik. Jika kita tidak tahu perkara ini, sudah tentu kita mengamalkan politik 'BUTA', dan jika ini berlaku tidak syak bahawa kita akan menyimpang daripada pegangan dan politik yang beretika dan dan ini lah yang berlaku dalam politik yang diterajui UMNO dan BN.
Seorang pejuang politik terkenal yang mempelopori kepada politik dengan berpaksi kepada "non resistence" dan "non violence" pernah berkata " This world is enough for every body, but will not enough for ONE person who is greedy" - Mungkin anda semua tahu siapa yang berkata demikian. Pepatah orang India juga ada menyebut " Seorang pengutip madu sesekali akan menjilat tangannya yang mengumpul madu" Jadi itulah yang banyak berlaku dalam politik hari ini, apa lagi dalam UMNO dan BN dan ini yang berlaku dalam kalangan pemimpin dan yang pemimpin orang Kedayan!

Wednesday, January 13, 2010

PENDATANG HARAM BEBAS DI SABAH

Laporan berita beberapa hari lalu ada menyebut lebih 30 ribu orang "pelancong" dari India tidak balik setelah tamat pas lawatan mereka. Pihak kerajaan nampaknya amat risau dengan jumlah yang dilihat amat sedikit jika dibandingkan dengan PATI dari Filipina dan Indonesia khususnya di Sabah. Saya kurang pasti apakah alasan pihak kerajaan membuat kenyataan bahawa mereka akan dicari bagi memastikan mereka kembali ke negara asal.

Yang lebih pelik dan menghairankan , mengapa PATI di Sabah yang beratus ribu jumlahnya dan hampir menyamai jumlah penduduk pribumi Sabah langsung tidak merisaukan pemerintah. Apakah logiknya bagi kerajaan membezakan dua kesalahan yang sama tapi tumpuan berbeza.

Tapi inilah lumrah bagi pemimpin kerajaan yang diterajui BN dan UMNO. Di negara ini mencuri lebih dihormati daripada meminta bantuan, sebagai contoh, jika anda berani anda boleh merompak bank, tidak salah kecuali tertangkap berbanding anda memohon pinjaman, kerana memohon pinjaman banyak karenah yang akan ditemui berbanding anda merompak bank. Jadi fikirkan lah apa mentaliti pemerintah di negara ini.

Tuesday, January 12, 2010

UMNO BN TIDAK SALAH

Kesan daripada PRU 12 lalu, komponen BN masih terkial-kial untuk mencari rentak dalam menuju jalan untuk meraih kembali kepercayaan rakyat, khususnya golongan muda dan berpendidikan. Sehingga kini ada beberapa cadangan supaya golongan profesional dibawa masuk kedalam kem BN dan UMNO, begitu juga dengan sesetengah cadangan supaya anak anak muda khususnya mahasiswa/i dibawa masuk sebagai ahli dalam parti politik dominan. Walau bagaimanapun kuatnya pemakaian 'teori elit' dalam parti adalah tidak mudah anak-anak muda untuk masuk bersama untuk berjuang, yang pasti merek aakan menjadi alat dan diperalatkan, ini pasti.

Sehingga kini, dua buah parti dominan dalam komponen BN yang masih terkial-kial adalah MCA dan MIC. MCA masih bergelut dengan masalah kepimpinan dan ahli masih lagi keliru mengenai siapa yang harus diberi kepercayaan memimpin. MIC pula masih lagi bergelut dengan kedegilan presiden yang mahu berkuasa selagi hayat dikandung badan.

Jadi begitu lah masalah UMNO-BN dalam menghadapi PRU ke13 nanti. Sebenarnya dalam perkara ini UMNO/BN tidak salah dan yang salah adalah pemimpin parti. Parti seperti UMNO,MIC dan MCA adalah umpama sebuah bas yang membawa penumpang. Jika pemandunya membawa dengan laju dan dibelok ke sebuah jalan yang 'gravel' maka penumpang akan membenci pemandu dan juga bas yang dipandu, sedangkan bas tidak tahu apa-apa, yang menjadikan keadaan buruk adalah pemandu bas berkenaan. Dalam hal ini, kebencian rakyat kepada sesetengah parti seperti UMNO,MIC dan MCA, adalah disebabkan oleh tabiat buruk dan 'HIPOKRAT' dan sikap 'NATO' oleh majoriti para pemimpin politik dalam BN.

Saya tidak membenci parti tapi cara kepimpinan parti yang dibenci. Anda bagaimana?

Sunday, January 10, 2010

AHLI POLITIK VS PEMANDU AMBULAN SIAPA BOLEH DIPERCAYAI

Jika anda dipilih sebagai responden untuk satu tinjauan bagi memilih suatu kerjaya yang boleh dipercayai dan diharap apakah pilihan anda? Dalam suatu tinjauan beberapa tahun lalu di Amerika Syarikat yang dilakukan oleh sebuah badan dan mendapati responden telah memberikan jawapan yang amat menarik.

Berikut adalah dua kerjaya yang paling atas dan yang paling bawah menurut keputusan kajian yang dibuat berdasarkan kepada jawapan daripada responden.


Ahli Politik

Ahli politik adalah menerima jawapan paling bawah dan merupakan orang yang tidak boleh dipercayai berbanding lain-lain kerjaya.

Walaupun tinjauan dibuat adalah di Amerika Syarikat, namun amalan berpolitik antara Malaysia dan Amerika tidak banyak bezanya. Ini adalah kerana kedua-duanya ingin mencari, dan mengekalkan kuasa yang ada. Amat jarang ahli politik berpegang kepada etika politik malah mungkin ada antara mereka yang tidak pernah mengetahui buku-buku yang ditulis berkaitan etika politik. Bagi ahli politik negeri Sabah mungkin apatah lagi, apabila ramai kucing kurap terlibat dengan politik cari makan. Malah bagi golongan ini menceburi dalam parti politik adalah semata-mata mencari kedudukan dan mencari peluang untuk kekayaan, seperti kontrak, qouta, lesen, permit dan sebagainya untuk kekayaan, tapi bukan berpolitik untuk meningkatkan taraf hidup rakyat!.

Pemandu Ambulan

Kerjaya yang paling dipercayai pula menurut tinjauan ini adalah pemandu ambulan. Lihat betapa jauhnya beza keperayaan masyarakat antara ahli politik dengan pemandu ambulan. Sungguhpun kerjaya ini selalu dipandang rendah berbanding ahli politik, namun dalam segi lain ia amat mendapat kepercayaan oleh masyarakat. Jika tinjauan ini dilakukan di negeri Sabah atau di negara ini khususnya, mana kerjaya yang lebih anda percaya antara keduanya?

Saturday, January 9, 2010

PEMUDA UMNO SIPITANG BERMAIN GIMMICK

Mudah kembang. Itu adalah perkataan sesuai apabila pemimpin pemuda UMNO Sipitang diminta menjadi sekolah SK Pekan Sipitang sebagai sekolah angkat kepada pergerakan berkenaan. Lalu dengan perasaan 'kembang' bermacam lah gimmick dilakukan dengan ikrar menjadikan pelajaran dijadikan agenda utama pergerakan berkenaan.

Setelah hampir dua tahun ' akibat kembang' disebabkan termakan puji oleh guru-guru dan guru besar SK Pekan, apakah program yang dapat mengangkat martabat kemajuan pelajaran di sekolah berkenaan? Jumlah murid yang mencapai 5A dalam UPSR tahun lalu tidak lebih daripada 5 orang. Apakah yang dapat dibanggakan?

Kalau setakat 'kembang' sebab diangkat kerana kepentingan guru-guru untuk meminta 'sponsor' kerana hendak membuat lawatan keluar negeri, apa faedah yang diperolehi oleh anak-anak kita?

Sekolah menjadi mangsa dan anak-anak menjadi korban. Itulah janji politik.......

Thursday, January 7, 2010

JABATAN AIR SIPITANG -PERKHIDMATAN PALING BURUK

Jabatan Air adalah sebuah agensi kerajaan negeri yang bertanggungjawab memberi perkhidmatan dalam membekalkan air kepada rakyat. Sebagai agensi yang bertanggungjawab, seharusnya perkhidmatan yang terbaik diberikan selaras dengan kehendak visi dan misi yang ditetapkan.

Bagi daerah Sipitang, belakan air yang diberikan umpama kapal selam, atau iklan biskut roti yang poplar suatu masa dahulu, iaitu sekejap ada, sekejap tiada. Bagaimana jabatan ini melaksanakan tanggungjawab utama kepada masyarakat, apabila perkhidmatan utama ini pun tidak dapat dipenuhi,. Apa masalah yang dihadapi oleh jabatan ini, sama ada sikap manusia, iaitu kakitangan jabatan berkenaan tidak melaksanakan tanggungjawab dengan sepenuhnya, atau kegagalan pihak pengurusan melaksanakan tanggungjawab dalam menyelia dan mentadbir jabatan.

Kepada pemimpin rakyat di Sipitang tolonglah rakyat di daerah ini, keran air adalah punca segala aktiviti kehidupan.

Wednesday, January 6, 2010

KEDAYAN SIPITANG DALAM UMNO DIJUAL

Berapa harga yang diletakkan terhadap kaum Kedayan dalam UMNO Sipitang? Kalau lelong mungkin kurang daripada RM1. Begitulah murahnya harga kaum Kedayan yang berjuang (kononnya ) dalam sebuah parti dominan di Malaysia, iaitu UMNO. Ramai pemimpin Kedayan dalam parti ini mungkin tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah sebenarnya dijual seperti dalam wayang allahyarham Tan Sri P Ramlee Tiga Abdul.

Saya ingin mengajukan persoalan kepada semua pemimpin Kedayan dalam UMNO Sipitang terutama sekali dalam AJK Bahagian, baik pemuda, putera, wanita dan puteri, sejauhmana mereka akan pergi dalam parti ini, dan sejauhmana mereka boleh bertahan untuk mempertahankan jawatan mereka dalam parti diperingkat bahagian dan setakat mana mereka akan dapat dilanjutkan dalam cabang parti yang mencabar seperti dalam ajk bahagian.

Dalam situasi perebutan kuasa yang sentiasa sengit dalam UMNO berlandaskan peluang lain, seperti untuk menjadi calon dalam pilihanraya akan datang, peluang untuk mendapat habuan seperti 'projek' kerajaan dan sebagainya, adalah mustahil kaum Kedayan dalam UMNO dapat berdiri untuk menegakkan kaum Kedayan didaerah ini.

Apa sebenarnya yang berlaku dalam kaum Kedayan di Sipitang ini? Mengapa mereka terlalu murah harganya untuk dijual dan dikotak katikkan oleh orang lain. Siapakah 'the next on line' menjadi calon sama ada di N 27 atau P 178. yang jelas ia bukan daripada kaum Kedayan. Mengapa saya meramal demikian? Mungkinkah berlaku dan sejara akan tercatat bahawa wakil rakyat DUN Sindumin jadi 'the next CM? Perkara ini tidak mustahil berlaku, tetapi yang pasti ia BUKAN daripada kaum Kedayan atau lebih tepat lagi bukan YB Ahmad Hj Bujang! Tetapi ia adalah seekor ular sedang membesar menjadi seekor naga di alam UMNO Sipitang yang diasuh daripada cabang pemuda. Ia akan sedia membaham siapa jua yang berada didepannya ketika itu nanti, jadi bersedia!. Jika ini terjadi maka berlakulah sejarah dengan NYATA sekali seperti dalam cerita pak pandir "ayam menang tapi kampung tergadai". Jika teori ini benar, maka ini jelas bahawa kaum Kedayan telah menjual bangsa mereka dalam UMNO dengan murah sekali!

Ingin saya bertanya kepada semua pemimpin Kedayan di Sipitang yang setia dalam UMNO, dan berapa ramai daripada anda yang dipercayai oleh kepimpinan atasan UMNO peringkat negeri dan kebangsaan? Mungkin tidak ada langsung! yang ada hanya jadi pak turut dan saya amat pasti anda menjadi 'pengikong nganya dai balakang, bila dangan bakantut mancium haing kantut dangan nganya. Mungkin itu lah hasil pelaburan anda dalam UMNO? Pastinya anda dapat.

Saya akan terus bertanya peranan anda dalam politik bagi mengangkat bangsa Kedayan!

Tuesday, January 5, 2010

POLITIK PERIBADI ATAU PERPECAHAN POLITIK

Persatuan Kedayan Sabah yang ditubuhkan sejak lewat 1970an telah acap kali bertukar pemimpin namun keberkesanan persatuan masih lagi ditakuk lama, tulisan saya sebelum ini, saya membuka ruang kepada para pemimpin dalam masyarakat ini untuk tampil dan menyelamatkan persatuan demi kepentingan ahli dan msayarakat Kedayan sendiri.

Saya berharap, dalam waktu terdekat persatuan ini akan mendapat nafas baru dan boleh hidup seperti biasa dan menjalankan aktiviti yang akan dapat memberi manfaat kepada ahli dan masyarakat Kedayan amnya. Walaupun begitu, saya masih samar sama ada pemimpin Kedayan bersedia memberi 'pertolongan cemas' kepada persatuan yang sedang 'nazak' ini untuk diberikan pertolongan.

Memang tidak dapat dinafikan, aktiviti dalam berpersatuan , tidak terkecuali Persatuan Kedayan Sabah, adalah sebahagian daripada politik tetapi apa yang penting jangan sampai politik membawa kepada perpecahan dan mengakibatkan kerugian kepada semua pihak. Yang lebih malang adalah apabila pemimpin politik kepartian telah dibawa masuk bersama politik peribadi kedalam aktiviti berpersatuan.

Dalam hal ini, para politikus Kedayan sepatutnya tahu memisahkan dan membezakan antara perkara profesional dan perkara personal. Yang malangnya sejak sekian lama, masyarakat ini masih gagal memahani antara keduanya, baik pemimpin politik mahupun pemimpin persatuan. Sebaliknya apa yang terus berlaku adalah, fahaman politik kepartian dibawa bersekali kedalam persatuan, perkara ini membawa kerugian dan bibit perprcahan dan kehancuran kepada persatuan secara menyeluruh.

Apa yang seharusnya dilakukan adalah, semua pihak termasuk golongan profesional ahli politik dan pegawai kerajaan yang berwibawa bergabung dan berpimpin tangan dalam memainkan peranan untuk menghidupkan persatuan demi untuk survival bangsa Kedayan.

Sampai bilakah suasana ini akan kita lihat dapat dilakukan dalam masyarakat Kedayan?

BERKUBUR TANPA NISAN KAH PERSATUAN?

Telah sekian lama tidak kedengaran mengenai aktiviti Persatuan Kedayan Sabah, entah kemana persatuan ini telah dibawa, berbanding dengan persatuan etnik lain, mereka gah dengan pelbagai pembaharuan dan aktiviti yang dapat dimanfaat oleh ahli secara khusus dan masyarakat secara umum.

Mengapa perkara ini berlaku?, satu persoalan yang perlu dijawab oleh masyarakat dan kaum Kedayan sendiri termasuk para pemimpin yang berkepentingan dalam masyarakat Kedayan di Sabah khususnya dan di Sipitang khasnya dimana kaum ini ramai.

Daripada apa yang berlaku, saya melihat permasalahan dalam masyarakat Kedayan, termasuk dalam aktiviti berpersatuan adalah disebabkan oleh perpecahan politik dalam masyarakat Kedayan selain adanya 'invicible hands' atau tangan tak ketara yang sengaja mahu melihat kepimpinan dalam persatuan ini hancur dan berpecah demi kepentingan dan survival politik seseorang. bak kata peribahasa Melayu, Jong Pecah Yu Kenyang. Pasti ada orang ketawa terbahak-bahak kerana senang hati melihat situasi yang berlaku kepada Persatuan Kedayan Sabah.

Jika perkara ini dibiarkan, masyarakat Kedayan khususnya di Sabah akan menjadi 'laughing stalk' oleh pihak-pihak tertentu yang dengan sengaja ingin melihat persatuan ini berkubur, apatah lagi dalam masa tertentu persatuan ini nampak kurang cenderong memihak kepada politik tertentu.

Jika masih ada pemimpin kedayan yang "berwibawa"? dan yang benar-benar sayang kepada persatuan ini dan sayang, serta cinta kepada bangsa ini, mengapa mereka tidak bertindak membantu membalingkan 'life buoy' kepada persatuan yang hampir lepas ini, saat mana ketika persatuan ini terkapai-kapai untuk hidup. Tolak lah sedikit sentimen politik anda agar persatuan ini dapat bernyawa demi untuk masyarakat Kedayan!

Jika perkara sekecil ini kita tidak dapat menyelesaikan, apakah kita perlu memohon kepada bangsa lain untuk menyelesaikan masalah bangsa kita?. Jika 1Malaysia ada, kenapa tidak ada ONE KEDAYAN???????

Ayuh Fikirkan tia lai!!!!!!!!

Monday, January 4, 2010

UMAT ISLAM BANTAH GUNA KALIMAH MILIK ISLAM

Keputusan mahkamah membenarkan pihak akhbar gereja Katholik menggunakan perkataan Allah dalam akhbar mingguan penerbitan mereka mendapat reaksi dan bantahan bukan sedikit, mungkin ini bantahan 1Malaysia, atau juga ada mungkin sesetengah pihak hanya mahukan publisiti, maklumlah isu agama ini jika dipolitikkan mudah mendapat sokongan, hatta membawa parang, cangkul dan golok sanggup dilakukan.

Setakat ini beberapa NGO islam telah banyak membuat bantahan, berkaitan isu pengunaan Allah oleh pihak gereja Katholik berkenaan. Keputusan mahkamah ini memberi ruang para politikus mengeksploitasi isu demi kepentingan politik mereka. Saya percaya meskipun isu sebenar adalah isu agama, tetapi jika orang politik telah mengambil tempat, maka ia akan menjadi satu modal penting bagi sesetengah individu.

Sebenarnya dalam mana-mana negara pun di dunia yang bermasyarakat majmuk, isu sensitif berkenaan memang amat mudah dijadikan modal politik dan tidak terkecuali di negara ini. Di Malaysia kemajmukan ini bertambah majmuk apabila masyarakat dipisahkan oleh beberapa segmen seperti kaum dan agama. Sebagai contoh, orang kaum India ada beragama Hindu, Islam dan Kristian, orang Cina ada beragama Budha, Tao, Kristian dan Islam, begitu juga dengan masyarakat di Sabah Sarawak seperti Kadazan-Dusun ada beragama Kristian dan ada juga beragama Islam, manakala di Sarawak pula ada orang Melanau beragama Islam dan ada pula beragama Kristian, Jadi ia semakin rumit dan begitu sensitif sekali.

Apapun keputusan dan reaksi yang diberikan oleh ahli masyarakat, kita perlulah menunggu sehingga mahkamah tertinggi bersidang dan membuat keputusan yang yang wajar lagi adil. bukan sahaja kepada penganut Islam tetapi juga kepada masyarakat keseluruhannya. Namun kita harapkan pihak mahkamah jangan pula sampai rakyat negara ini berbunuhan sesama sendiri baharu membuat keputusan. Dipihak lain pula, para pemimpin politik perlu memainkan peranan yang sebenar bagi menjaga keharmonian rakyat.

Masyarakat dan Persatuan Kedayan dimana?